Серапептаза е протеолитички ензим кој дава значителни антиинфламаторни, антиедематозни и аналгетски ефекти врз интензитетот и времетраењето на болката. Може да се користи во различни области, вклучувајќи хирургија, урологија, ортопедија, физичка и спортска медицина, пулмологија, оториноларингологија , гинекологија и стоматологија. Тој е добро познат меѓу истражувачите по неговите казеинолитички (протеолитички) и фибринолитички својства.
Ензимите се суштински дел од повеќето метаболички процеси кои се директно или индиректно важни за нормалното функционирање на човечкото тело. Тие контролираат многу физиолошки функции како варење, метаболизам, имунолошка функција, репродукција и дишење. Ензимите се добиваат од растителни, животински и микробни извори и моментално се користат во клиничката пракса за третман и управување со разни болести и нарушувања. Терапиите базирани на ензими неодамна добија поголемо внимание поради нивната селективност, ефикасност и безбедносен профил. Докажано е терапевтската ефикасност на различни ензими, вклучувајќи трипсин, химотрипсин, папаин, бромелаин, натокиназа, серапептаза.
Серапептазата е позната како ензим на пеперутка, Е-15 или ензим на свилена буба. Тоа е протеолитички ензим изолиран од бактериите Serratia spp кои се автохтони на дигестивниот систем на свилените буби. Овие микроби произведуваат ензим доволно силен за да ги разгради листовите од црница, единствената храна со која се хранат свилените буби. Овој ензим им помага на ларвите на свилената буба да ги изградат своите свилени кожурци во најкус можен рок.
Серапептазата е многу силен биолошки антиинфламаторен медијатор. Во светот се користи во процесот на клиничка рехабилитација на пациенти. Овој препарат е природна замена за нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) со значително поголема безбедност при употреба од нив, како и за други слични лекови и може да се продава без рецепт.
Веб страницата користи колачиња за да ви овозможиме најдобро можно корисничко искуство. Со продолжување на користењето на нашата интернет страница ја прифаќате употребата на колачиња (cookies). Прочитај повеќе
Се согласувам